środa, 18 września 2013

Modra kapusta z gruszką i aronią

Za oknem jesienna, deszczowa pogoda. Pełen energii, chociaż noc spędziłem w pracy. Pyszna modra (czerwona) kapusta z jesiennymi dodatkami, przywodzi na myśl świąteczny poznański obiad z dzieciństwa, kaczka pieczona z jabłkami, pyzy drożdżowe i kapusta modra i koniecznie te robione rękami babci Helenki :)

1 średnia główka czerwonej kapusty
3 gruszki klapsy
2 cebule
4 owoce jałowca
4 goździki
2 łyżki konfitury z aronii
ziele angielskie
liść laurowy
pół łyżki masła
1 łyżka tłuszczu gęsiego (ja użyłem takiego spod pieczenia udek gęsich)
sól, cukier, pieprz
ocet spirytusowy

Kapustę drobno poszatkować i sparzyć wrzątkiem około 15 minut. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Masło i gęsi tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć cebulkę. Po około 10 minutach smażenia dodać odcedzoną kapustę i wymieszać z cebulą. Podlać odrobiną wody i gotować na średnim ogniu 15 minut. W moździerzu utłuc jałowiec i goździki dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Gotować, aż kapusta będzie lekko twardawa. Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze kawałki. Do prawie ugotowanej kapusty dodać gruszki. Całość przyprawić octem, cukrem i w razie potrzeby solą. Na końcu dodać konfiturę z aronii. Wymieszać i zagotować. Idealny dodatek do pieczonego ptactwa lub zrazów wołowych. Smacznego :)

sobota, 7 września 2013

Sałatka z buraków z bazylią

Za oknem piękna pogoda. Sobotnie popołudnie i ochota na coś lekkiego :) Danie lekko improwizowane, gdyż dziś jestem leniem i nie chciało mi się za bardzo wychodzić do sklepu :P. Lekka sałatka z buraków ze świeżą bazylią

4 średnie buraki
1/2 pęczka świeżej bazylii
1 łyżka octu balsamicznego
pół łyżeczki koncentratu z buraków
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Buraki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości w mundurkach. Gotowe buraki obrać ze skórki, ostudzić i pokroić w dużą kostkę. Do małego słoiczka wlać balsamico, oliwę z oliwek, koncentrat buraczany dodać sól i cukier. Słoiczek zakręcić i porządnie wstrząsnąć klika razy, aby wszystkie składniki dressingu się połączyły. Bazylię posiekać i dodać do buraków, wymieszać a następnie całość polać gotowym dressingiem. Fajna słodko-kwaśna lekko ziemista dzięki burakom sałatka. Samo zdrowie. Smacznego :)

wtorek, 3 września 2013

Powidła węgierkowe z gorzką czekoladą

Wysyp śliwek w tym roku niestety przypomina o nadchodzącej jesieni. W związku z tym postanowiłem przygotować zapas pysznych powideł na jesienne i zimowe, długie dni. Gorzka czekolada okazała się doskonałym dodatkiem, który wzbogacił i podkreślił smak śliwek :)

4 kg śliwek węgierek
1,5 kg cukru białego
200 gram gorzkiej czekolady dobrej jakości (ja użyłem czekolady Wedel)

Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. W dużym garnku ułożyć połowę śliwek i zasypać połową cukru, następnie ponownie śliwki i cukier. Postawić na palniku na małym ogniu i smażyć około 5 godzin. W połowie czasu dodać pokruszone dwie tabliczki czekolady (200 gram). Słoiczki i zakrętki wyparzyć we wrzątku i dokładnie wytrzeć do sucha ściereczką. Gorące powidła przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry pozostawiając do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakują ze śwież pieczywem i masłem lub jako dodatek to ciast. Smacznego :)