sobota, 20 grudnia 2014

Domowy majonez

Już od pewnego czasu nie kupuję majonezu w sklepach, tylko sam kręcę w domu. Jest dużo smaczniejszy i bez konserwantów. Ma piękny kremowo żółty kolor i niestety krótka datę przydatności do spożycia. Zbliżają się święta i każdy z nas będzie przygotowywał sałatki i właśnie teraz przydałby się pyszny, idealnie kremowy domowy majonez o doskonałym smaku, by podkreślić smak sałatek. Wiele osób się boi robić majonez, ze względu na możliwość zważenia się. Robię majonez od lat i zważył mi się tylko raz i to z mojej winy bo chciałem go za szybko przygotować. Jedyne o czym musimy pamiętać to to aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze.

2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka musztardy delikatesowej (można także dodać miodową lub grusztardę)
500 ml oleju rzepakowego
1 łyżka octu spirytusowego

Żółtka zmiksować z musztardą, cukrem i solą. Cieniutkim strumieniem dolewać porcje oleju. Miksować na 2 biegu. Po dodaniu około 250 ml oleju, dolać octu i spróbować. W razie potrzeby dodać soli i cukru (na tym etapie dodawać cukier puder, bo kryształ się nie rozpuści i będzie zgrzytał między zębami). Kiedy wykorzystamy już cały olej miksujemy na 4 biegu jeszcze około 5 minut by olej się dokładnie wchłonął. Idealny do świątecznych sałatek i do kanapek i do jajek. Zastosowań jest wiele :) Gotowy majonez przełożyć do czystych słoiczków i przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Z podanego przepisu wychodzą dwa słoiczki o pojemności 250 ml każdy. Smacznego :)

niedziela, 7 grudnia 2014

Crumble z jabłkami i granatem

Czas na niedzielne słodkie do kawy, bo w Poznaniu nie ma kawy bez słodkiego :P i każdy o tym dobrze wie. Crumble to pyszne owoce zapieczone pod chrupiąca, słodką i złocistą kruszonką. Jest chyba najprostszy i najszybszy deser do przygotowania, a przy tym bardzo pyszny i sycący. Dość często przygotowuję crumble, bo bardzo go lubię i właściwie ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia kulinarna jeśli chodzi o owoce i kruszonkę. Dziś pyszne crumble z polskimi jabłkami, granatem pod kruszonką klasyczną z dodatkiem płatków owsianych.

500 gram słodkich polskich jabłek
1 większy owoc granatu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka brązowego cukru
1 laska wanilii
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki płatków owsianych
150 gram zimnego masła
2 łyżki białego cukru
3-4 łyżki mąki pszennej

Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoc granatu przekroić na pół i łyżeczką wyłuskać wszystkie czerwone pesteczki. Dodać granat do jabłek. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół nie do końca i tępą stroną noża przeciągając wydobyć wszystkie ziarenka. Jabłka z granatem przyprawić miodem, cukrem brązowym, cynamonem oraz wanilią. Przełożyć do naczynia w którym będą zapiekane. Na jabłka wysypać płatki owsiane. Z masła, maki i cukru przygotować kruszonkę. Najlepiej robić to czystymi rękoma. Rozgnieść masło, dodać cukier i mąkę i dłońmi rozcierać aż powstaną maleńkie kawałeczki. Osobiście wolę kruszonkę bardzo drobną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Owoce posypać kruszonką i piec około 35-40 minut. Podawać gorące ze szklanką zimnego mleka. Smacznego :)