piątek, 19 sierpnia 2016

Risotto z groszkiem i boczkiem

Wracam do Was Kochani po bardzo długiej przerwie :) Wiem tęskniliście okropnie :P, więc jestem. Lato powoli chyli się ku końcowi, ale póki co trzeba korzystać z darów natury i zatrzymać lato na talerzu :) Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Bardzo prosta w przygotowaniu, ale czasochłonna, jednak smak i przyjemność jedzenia rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie. To już kolejna odsłona risotta na moim blogu :) Zapraszam do spróbowania.

200 gram ryżu arborio
450 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
2 czubate łyżki świeżego masła
1 średnia cebula
150 gram dobrej jakości wędzonego boczku
200 gram zielonego groszku świeżego lub mrożonego
sól, pieprz
natka pietruszki


Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W głębokim rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić. Dodać ryż i podsmażać razem około 2 minut ciągle mieszając, by ryż się nie przypalił. Całość podlać winem i odparować alkohol. Kiedy wino się wchłonie dolać jedną chochlę bulionu i zamieszać. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente. Musi być dostatecznie miękki, ale nadal sprężysty . Podczas kiedy ryż będzie się gotował, na osobnej mocno rozgrzanej, suchej patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek wędzony. Kiedy nasz ryż będzie chłonął ostatnią porcję bulionu dodajemy groszek i boczek. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotujemy do czasu całkowitego wchłonięcia płynu. Natkę siekamy. Ściągamy garnek z palnika, dodajemy łyżeczkę zimnego, świeżego masła i wrzucamy natkę. Całość mieszamy i serwujemy. Smacznego :)