piątek, 27 marca 2015

Tosset, angielskie maślane herbatniki z ziarnami kolendry i kminkiem

Przepis na te wspaniałe maślane herbatniki pochodzi z Lancashire w północno-zachodniej Anglii w regionie North West England. Herbatniki te były tam popularne do czasów I wojny światowej, potem zaczęły stopniowo zanikać. Odnaleźli je ponownie Jamie Oliver i Jimmy Doherty, którzy w swoim telewizyjnym programie "Jamie and Jimmys Friday Night Feast" ponownie odkrywają zapomniane produkty i przepisy regionalne Anglii. Dotarli do pewnego lorda, żyjącego w Lancashire który jest w posiadaniu oryginalnego przepisu z którego korzystała kucharka w jego rodzinnym domu.
Herbatniki te są bardzo maślane i bardzo kruche. Pachną absolutnie bosko kminkiem i ziarnami kolendry. Idealne do filiżanki herbaty. Przepis jest bardzo prosty jak się zaraz przekonacie.


500 gram mąki pszennej
500 gram miękkiego niesolonego masła
150 gram białego drobnego cukru
1 czubata łyżeczka kminku
1 czubata łyżeczka ziaren kolendry
2-3 łyżki cukru pudru do posypania herbatników

Ziarna kolendry oraz kminek utłuc w moździerzu. Do dużej miski przesiać mąkę dodać cukier oraz przyprawy i wymieszać. Masło pokroić w większą kostkę, dodać do mąki i szybko zarobić miękkie i gładkie ciasto. Włożyć ciasto no plastikowego woreczka i umieścić w lodówce na godzinę, by odpoczęło i dobrze się związało. Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrojnikiem lub szklanką wykrawać ciasteczka. Rozgrzać piekarnik to temperatury 180 stopni Celsjusza. Gotowe herbatniki układać na blasze wyłożonej pergaminem i piec 10-15 minut, aż herbatniki nabiorą lekko słomkowego koloru. Zostawić do wystygnięcia i posypać cukrem pudrem. Może Wielkanoc to fajny czas na takie słodkości ;) Musicie ich spróbować, ja się zakochałem :) Smacznego :)

P.S. 
Każdego roku 5 sierpnia w Lancashire jest obchodzony dzień Świętego Oswalda w czasie którego wszyscy mieszkańcy wypiekają herbatniki Tosset :) potem jest wielka uczta.

3 komentarze:

  1. Herbatniki są przepyszne! Czekam Kuki tylko na ciasto cytrynowo-kmminkowe! Musimy zrobić:)

    Jimmy

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam.
    Mieszkam w Anglii od 10 lat wlasnie w tym rejonie Lancashire Accrington ale pierwszy raz slysze o tych ciastkach .Mimo ,ze jestem bardzo szczupla to jestem lasuchem i wyszukuje sobie w restauracjach nowosci ciasta ,ciastka ....Maja naprawde pysznosci a ciasta ,,niebo w gebie,,.Probuje pozniej w domu piec .
    Musze teraz wyprobowac ten przepis oraz szukac na festynach owe ciasteczka.
    Jakim cudem nie zwrocilam uwagi ?!.
    No nic teraz baczniej bede wypatrywac tym bardziej ,ze w Anglii festyny to na porzadku dziennym.
    Dziekuje za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo i serdecznie zachęcam do poszukiwań zwłaszcza w dniu Świętego Oswalda (5 sierpnia) Herbatniki są naprawdę proste w przygotowaniu a są bajecznie pyszne :) Mocno maślane i kruche. Poprosimy o jakąś opinie jak już Pani spróbuje :) Pozdrawiam :)

      Usuń