sobota, 4 stycznia 2014

Pieczone kacze udka

Nowy rok zaczynamy od pysznej kaczuszki, a ściślej mówiąc od jej smukłych udek :P cudnie upieczonych. Uwielbiam kaczkę w każdej postaci i ze wszystkimi dodatkami, zwłaszcza z pyzami i modrą kapustą i żeby nadziana była winnymi jabłkami i ten boski sos pieczeniowy. To taka poznańska potrawa. Dziś proponuję Wam moi Kochani piękne kacze udka macerowane w soku z pomarańczy. Pyszne, lekko słodkawe i soczyste mięsko.

2 świeże kacze udka
sok z jednej pomarańczy
2 ząbki czosnku
majeranek
rozmaryn
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
1/2 łyżki oleju rzepakowego

Udka dokładnie umyć po bieżąca wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Włożyć do miski, wycisnąć sok z pomarańczy, dodać majeranek oraz rozmaryn. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki, dodać olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie rozgrzać olej na patelni u usmażyć udka z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego dodać ziele angielskie i liść laurowy, wlać odrobinę wody i dosolić. Piec około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Kontrolować poziom płynu i co jakiś czas przewracać mięso na drugą stronę. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. bardzo lubię :) właśnie tak przyrządzoną... mmmm... zaczynacie rok po królewsku :D to będzie dobry rok!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wlasnie przyprawilam i zostawie udka do jutra, pieke z jablkami i gruszkami, do tego borowka

    OdpowiedzUsuń