piątek, 4 kwietnia 2014

Gulasz wołowy z warzywami i kaszą gryczaną

Od pewnego czasu chodził za mną smak prawdziwego wołowego gulaszu podanego z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Będąc na zakupach nie mogłem przejść obojętnie obok promocyjnej ceny na udziec wołowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Szybciutko w mojej głowie zrodził się pomysł na ten cudowny i aromatyczny gulasz, który zawiera jeden nieoczywisty składnik, ale to już musicie sami wyczytać z przepisu :)

500 gram mięsa z udźca wołowego
2 marchewki
1 pomarańczowa lub czerwona papryka (może być też po pół z mixu kolorów)
1 puszka groszku konserwowego
20 marynowanych małych cebulek perłowych
2 cebule
liść laurowy, ziele angielskie
owoce jałowca
2 ząbki czosnku
majeranek, tymianek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
mielona słodka papryka czerwona
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
sól, pieprz
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
olej rzepakowy
1 łyżka masła
200 gram (2 woreczki) kaszy gryczanej

Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w poprzek włókien na dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W głębokim garnku rozgrzać olej i usmażyć mięso na bardzo brązowy kolor. Dodać cebulę i wszystkie przyprawy (czerowną słodką paprykę, tymianek, majeranek, ziele angielskie, lisć laurowy, jałowieć, cynamon oraz pieprz) smazyć na średnim ogniu przez 10 minut co jakiś czas mieszając by przyprawy się nie przypaliły. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa, dodać takżę łyżkę masła. Smażyć jeszcze około 2 minut. Podlać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia. Wlać sos Worcestershire i lekko poslić. Przykryć i dusić do czasu, aż wołowina będzię półtwarda kontrolując ilość płynu. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w duże kawałki. Marchew obrać, umyć i pokroić w grube krążki. Dodać do mięsa, ponownie posolić i dusić, aż warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Groszek odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą. Cebulki wyjać z zalewy. Z mąki ziemniaczanej i wody przygotować zawiesinię i lekko zagęścić gulasz. Dodać groszek i cebulki, gotować około 15 minut. Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg. wskazówek na opakowaniu. Pyszny mocno wołowy gulasz, lekko kwaskowy od cebulek z aromatem cynamonu, lekko pikantny. Uczta dla podniebienia i dla każdego konesera duszonej wołowiny. Smacznego :)

2 komentarze: