środa, 3 lipca 2013

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym

Przyszedł czas na klasycznego gołąbka z ryżem w sosie pomidorowym. Gołąbek jaki jest każdy widzi :P nic odkrywczego. Prosto i pysznie ot co :)

1 średnia główka młodej białej kapusty
500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 woreczki ryżu
sól, pieprz
1,5 łyżeczki sosu sojowego
1,5 łyżeczki sosu ostrygowego
majeranek
ziele angielskie, liść laurowy
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
120 ml śmietanki 12%
1 łyżka mąki pszennej
olej słonecznikowy
woda

W dużym garnku zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb. Całą główkę włożyć do wrzątku i stopniowo oddzielać kolejne liście. Mięso wyłożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko dodać do mięsa. Przyprawić majerankiem, pieprzem, sosem sojowym i ostrygowym. W razie potrzeby dodać sól. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie, odsączyć i ostudzić. Dodać ryż do masy, wbić dwa jajka i całość dokładnie wyrobić tak jak na kotlety mielone. Sparzone liście kapusty rozkładać kolejno na desce. Na środku brzegu układać nadzienie, zawinąć boki liścia, a następnie całość uformować w roladkę. Nie używamy żadnych wykałaczek, szpikulców czy nitki! Tak przygotowujemy pozostałe gołąbki. Gotowe gołąbki, układamy na rozgrzanym tłuszczu w brytfannie i smażymy z każdej strony, zaczynając od miejsca gdzie jest końcówka nawinięcia. Usmażone gołąbki podlewamy wodą do połowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i lekko solimy.Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy gołąbki są już miękkie wykładamy je na talerz. Do powstałego sosu dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby solimy. Całość gotujemy 10 minut. Z mąki i śmietanki przygotowujemy zawiesinę i zagęszczamy sos. Gołąbki wkładamy do sosu lekko podgrzewamy i gotowe. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Smacznego :)

3 komentarze: