niedziela, 16 marca 2014

Jajecznica z warzywami i twarogiem

Niedzielne śniadanie musi być zawsze przepyszne, zwłaszcza jeśli za oknem szaleje wichura, niebo jest szare i płacze. Pomysł na dzisiejsze śniadanie narodził się w mojej głowie podszas jednej z ostatnich bezsennych nocy. Wczoraj był dzień próbny i wyszło przepysznie, w związku z tym już dziś dzielę się z Wami moi kochani tym pysznym przepisem na troszeczkę inną jajecznicę niż znacie. Genialne połączenie gorących jajek z warzywami z zimnym twarogiem daje niesamowicie cudowną przyjemność z jedzenia, a do tego jest bardzo pożywne i zdrowe.

3 jajka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki zimnego mleka
1 mniejsza marchewka
1/2 małego selera
1/2 czerwonej papryki
2 dymki wraz ze szczypiorem
150 gram dobrego twarogu
1 łyżka masła
sól, pieprz

Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dymkę pokroić w kostkę i osobno szczypior. Do miseczki wsypać mąkę dodać mleko i dokładnie wymieszać trzepaczką, wbić jajka przyprawić solą i pieprzem i dokładnie roztrzepać. Paprykę pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło wrzucić dymkę i smazyć około 3 minut, dodać pozostałe warzywa i dusić aż lekko zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Na gotowe warzywa wylać jajka z mąką i mlekiem i przygotować jajecznicę według własnych upodobań. Wyłożyć na talerz posypać pokruszonym twarogiem oraz szczypiorem. Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego:)

1 komentarz:

  1. ser z jajkiem mi sie nie widzi. Mam ochote spróbowac ukręcić jajecznice z mąką kukurydzianą i startą dynią. Chyba najpierw mąke z dynią podgotuje, no bo jajko scina sie szybko i nie chce jesc surowej mąki i dyni. Jak myślisz ?

    OdpowiedzUsuń