niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocna baba z Michałkami, kremem Speculoos i bananem

Pewnie troszkę za późno, ale dodaję jedyny przepis wielkanocny w tym roku :) Narodził się on w głowie mojej i moich współlokatorów całkiem spontanicznie i tak powstała ta wielkanocna baba z cukierkami Michałkami i bananem oraz jeszcze jednym tajemniczym składnikiem, ale to już musicie doczytać w przepisie.

400 gram mąki pszennej
150 gram brązowego cukru Dry Demerara
100 gram miękkiego masła
3 jajka
7 cukierków Michałków białych
1 łyżka kremu Speculoos
1 dojrzały banan
100 ml mleka
1 opk. proszku do pieczenia
150 gram gorzkiej czekolady
cukier puder

Michałki zmiksować za pomocą blendera na proszek. Wrzucić do miski, dodać krem Speculoos oraz jajka i dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Dodać cukier brązowy, mleko, masło oraz zmiksowanego na puree banana, dokładnie wymieszać mikserem. Przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować przez około 5 minut, aż powstanie kremowe i delikatne ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni Celsjusza. Formę do babki dokładnie wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gotowe ciasto wlać do formy i piec około 55 minut, sprawdzająć patyczkiem czy nie jest surowe w środku. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać odrobine mleka i dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę wyjąć z formy i pozostawić do wystygnięcia. Babkę polać rozpuszczoną czekoladą lub nanieść za pomocą pędzelka oraz posypać cukrem pudrem. Miękka i wilgotna orzechowo-bananowa :) Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Intrygujący przepis, musiała smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń