sobota, 14 czerwca 2014

Zupa krem z różnych warzyw

Późny sobotni, dość chłodny wieczór, dlatego potrzebujemy czegoś na rozgrzewkę. Dziś polecam pyszną zupę krem z różnych warzyw. To bardzo fajna zupa, kiedy mamy w lodówce końcówki warzyw które pozostały nam z innych potraw. Zamiast poczekać, aż zgniją lepiej wykorzystajmy je do pysznej zupy.

1 duży por
2 średnie marchewki
1 ogórek zielony
2 papryczki chili
1 średni seler
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 kromki pieczywa mieszanego
3 łyżki dodatkowego masła
jogurt naturalny
gałązka świeżego rozmarynu

Por pokroić w krążki dość grube. Marechwkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka umyć i pokroić w półksiężyce. Paryczkę chili pokroić w plasterki. W dużym garnku rozgrzać masło i usmażyć na nim wszystkie warzywa aby się lekko zeszkliły. Doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę. Po tym czasie wszystkie warzywa zmiksować i dokładnie przetrzeć przez sito. Pieczywo pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle usmażyć na chrupko grzanki. Gotową zupę wstawiamy na palnik, doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podajemy w głębokim talerzu z gorącymi grzankami, jogurtem naturalnym i gałązką rozmarynu. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz