Już od pewnego czasu nie kupuję majonezu w sklepach, tylko sam kręcę w domu. Jest dużo smaczniejszy i bez konserwantów. Ma piękny kremowo żółty kolor i niestety krótka datę przydatności do spożycia. Zbliżają się święta i każdy z nas będzie przygotowywał sałatki i właśnie teraz przydałby się pyszny, idealnie kremowy domowy majonez o doskonałym smaku, by podkreślić smak sałatek. Wiele osób się boi robić majonez, ze względu na możliwość zważenia się. Robię majonez od lat i zważył mi się tylko raz i to z mojej winy bo chciałem go za szybko przygotować. Jedyne o czym musimy pamiętać to to aby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze.
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej
1 łyżeczka musztardy delikatesowej (można także dodać miodową lub grusztardę)
500 ml oleju rzepakowego
1 łyżka octu spirytusowego
Żółtka zmiksować z musztardą, cukrem i solą. Cieniutkim strumieniem dolewać porcje oleju. Miksować na 2 biegu. Po dodaniu około 250 ml oleju, dolać octu i spróbować. W razie potrzeby dodać soli i cukru (na tym etapie dodawać cukier puder, bo kryształ się nie rozpuści i będzie zgrzytał między zębami). Kiedy wykorzystamy już cały olej miksujemy na 4 biegu jeszcze około 5 minut by olej się dokładnie wchłonął. Idealny do świątecznych sałatek i do kanapek i do jajek. Zastosowań jest wiele :) Gotowy majonez przełożyć do czystych słoiczków i przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień. Z podanego przepisu wychodzą dwa słoiczki o pojemności 250 ml każdy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz