wtorek, 3 września 2013

Powidła węgierkowe z gorzką czekoladą

Wysyp śliwek w tym roku niestety przypomina o nadchodzącej jesieni. W związku z tym postanowiłem przygotować zapas pysznych powideł na jesienne i zimowe, długie dni. Gorzka czekolada okazała się doskonałym dodatkiem, który wzbogacił i podkreślił smak śliwek :)

4 kg śliwek węgierek
1,5 kg cukru białego
200 gram gorzkiej czekolady dobrej jakości (ja użyłem czekolady Wedel)

Śliwki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Usunąć pestki i pokroić w ćwiartki. W dużym garnku ułożyć połowę śliwek i zasypać połową cukru, następnie ponownie śliwki i cukier. Postawić na palniku na małym ogniu i smażyć około 5 godzin. W połowie czasu dodać pokruszone dwie tabliczki czekolady (200 gram). Słoiczki i zakrętki wyparzyć we wrzątku i dokładnie wytrzeć do sucha ściereczką. Gorące powidła przełożyć do słoiczków. Słoiczki zakręcić i ustawić dnem do góry pozostawiając do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakują ze śwież pieczywem i masłem lub jako dodatek to ciast. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Obłędnie pysznie się zapowiadaja:)Jeden słoiczek chętnie bym przygarnęła:)

    OdpowiedzUsuń