środa, 18 września 2013

Modra kapusta z gruszką i aronią

Za oknem jesienna, deszczowa pogoda. Pełen energii, chociaż noc spędziłem w pracy. Pyszna modra (czerwona) kapusta z jesiennymi dodatkami, przywodzi na myśl świąteczny poznański obiad z dzieciństwa, kaczka pieczona z jabłkami, pyzy drożdżowe i kapusta modra i koniecznie te robione rękami babci Helenki :)

1 średnia główka czerwonej kapusty
3 gruszki klapsy
2 cebule
4 owoce jałowca
4 goździki
2 łyżki konfitury z aronii
ziele angielskie
liść laurowy
pół łyżki masła
1 łyżka tłuszczu gęsiego (ja użyłem takiego spod pieczenia udek gęsich)
sól, cukier, pieprz
ocet spirytusowy

Kapustę drobno poszatkować i sparzyć wrzątkiem około 15 minut. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Masło i gęsi tłuszcz rozgrzać w głębokim garnku i usmażyć cebulkę. Po około 10 minutach smażenia dodać odcedzoną kapustę i wymieszać z cebulą. Podlać odrobiną wody i gotować na średnim ogniu 15 minut. W moździerzu utłuc jałowiec i goździki dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Gotować, aż kapusta będzie lekko twardawa. Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze kawałki. Do prawie ugotowanej kapusty dodać gruszki. Całość przyprawić octem, cukrem i w razie potrzeby solą. Na końcu dodać konfiturę z aronii. Wymieszać i zagotować. Idealny dodatek do pieczonego ptactwa lub zrazów wołowych. Smacznego :)

1 komentarz: