sobota, 21 grudnia 2013

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

Wigilia Bożego Narodzenia coraz bliżej i chociaż pogoda za oknem nie wskazuje na to, to mam nadzieję, że czujecie już ducha świąt :) Dziś kolejna odsłona wigilijnych pyszności. I dziś już bez szaleństw i eksperymentów :) Klasyczne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, dokładnie takie jak robiła babcia Helenka <3

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli 
1 szklanka wrzątku

2 żółtka

Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę, na środku kopczyku robimy dołeczek i stopniowo, partiami wlewamy wrzątek. Zarabiamy ciasto początkowo drewnianą łyżką zagarniając mąkę z zewnątrz do środka. Kiedy mamy już wstępnie zarobione ciasto, czekamy chwilkę aż ostygnie. Wbijamy żółtka. Następnie rękoma dokładnie wyrabiamy ciasto, które powinno być sprężyste i elastyczne o gładkiej fakturze. Ciasto dzielimy na części. Każdą część cieniutko rozwałkowujemy zawsze podsypując stolnicę i wałek mąką, by ciasto się nie kleiło. Wykrawamy krążki (ja używam kubka), nakładamy nadzienie i zlepiamy zawsze od strony bardziej wilgotnej, czyli tej która leżała na stolnicy. Pierogi zlepiamy palcami a następnie widelcem dociskamy tworząc jednocześnie ładny wzorek. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Można podać z okrasą w postaci cebulki smażonej na maśle. Smacznego :)


Nadzienie:
500 gram kiszonej kapusty
300 gram tegorocznych suszonych grzybów leśnych
2 większe cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz czarny mielony
ziele angielskie, liść laurowy

Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy około 1 godziny, a następnie gotujemy w tej samej wodzie do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Kapustę i grzyby zmielić razem w maszynce używając najdrobniejszego sita. Dodać smażoną cebulę i przyprawić dużą ilością pieprzu i solą. Tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi. FARSZ MUSI BYĆ ZIMNY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz