poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zupa brokułowa z zielonym ogórkiem i papryką

Mroźny wieczór za oknem, a w garnku pyszna i gorąca zupa. Delikatna z lekkim posmakiem zielonego ogórka. Lekka, ciepła strawa na późną kolację :)

1 większy brokuł
1 średni zielony ogórek
500 ml bulionu
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
150 ml mleka 3,2%
pieprz, sól, jogurt naturalny

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w bulionie. Całość zmiksować blenderem na gładką masę, dodać odrobinę bulionu. Przyprawić solą i pieprzem. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryki pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do zupy i gotować około 10 minut. Na końcu dodać mleko i dokładnie wymieszać. Podawać z odrobiną naturalnego jogurtu i świeżym, ciemnym pieczywem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz