wtorek, 22 lipca 2014

Dżem z czerwonych porzeczek z wanilią i czerwonym octem winnym

Połowa wakacji i tym samym lata oraz sezonu na pyszne i pachnące polskie owoce już za nami. W związku z tym koniecznie trzeba przygotować jakieś pyszne przetwory owocowe. Dziś na pierwszym planie polskie czerwone porzeczki. Cudne drobne, lekko kwaskowe owoce, które przywołują na myśl chwile z dzieciństwa :) Proponuję pyszny dżem z czerwonych poczeczek z wanilią oraz czerwonym octem winnym.

700 gram czerwonych porzeczek
1 laska wanilii
2 łyżki czerwonego octu winnego
sok z jednej większej limonki
450 gram białego cukru

Porzeczki oddzielić od gałązek i przebrać usuwając uszkodzone owoce. Umyć i przełożyć do szerokiego garnka, zasypać połową cukru, wymieszać i pozostawić na godzinę, by owoce puściły sok. Po godzinie garnek ustawić na palniku na średnim ogniu i zagotować. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół nie do końca i tępą stroną noża zeskrobać nasionka, zachowując laskę. Gdy owoce się zagotują dodać resztę cukru i ziarenka wanilii wraz z laską, zamieszać i gotować około 1 godziny co jakiś czas intensywnie mieszając. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni Celsjusza i wyparzyć w nim słoiczki i nakrętki. Kiedy pulpa owocowa lekko zgęstnieje dodać ocet winny oraz sok z limonki dla utrwalenia koloru. Gotować jeszcze 45 minut nadal co jakiś czas intensywnie mieszając. Gotowy dżem, póki jest gorący przekładamy do gorących słoiczków, zakręcamy ustawiamy dnem do góry i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Idealny dodatek do pancake'ów :) wiem po testowałem oraz ze świeżym pieczywem. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. o takiej konsystencji zawsze marzę robiąc dżemy. Moje są bardziej płynne. super dżem, ze świeżą bagietką ojjj jadłabym.

    OdpowiedzUsuń