czwartek, 3 lipca 2014

Pieczeń rzymska z jajkiem

Urlop rozpoczęty to na spokojnie mogę napisać przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem, która już kilka dni temu pojawiła się w formie zdjęcia na fanpage'u na facebooku :) Absolutnie doskonałe mięso z pysznymi dodatkami plus sos pieczarkowy yummy <3

800 gram mielonego mięsa z szynki wieprzowej
1 jajko
250 gram bułki tartej
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka świeżego rozmarynu
1/2 łyżki majeranku
1 papryczka chili
3 suszone papryczki peperoncino
4 ząbki czosnku
1 pęczek szczypioru od dymki
2 cebule
sól, pieprz
oliwa z oliwek
masło
3 jajka ugotowane na twardo
natka pietrruszki
liść laurowy
ziele angielskie

Mięso przełożyć do dużej miski dodać tymianek, rozmaryn oraz majeranek. Paprykczę pokroić drobno razem z pestkami. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła i lekko zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Zadjąć z palnika i dokładnie wystudzić. Do mięsa wbić jajko, dodać papryczkę chili i suszone peperoncino oraz sól, pokrojony szczypior i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodać smażoną cebulę z czosnkiem oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać by wszystkie składniki się połączyły na następnie dokładnie wyrobić by była zwarta i  się nie rozwałała. Dużą deskę do krojenia zwilżyć zimną wodą, wyłożyć mięsną masę i uformować płaski dość duży prostokąt. Na srodku wzdłuż ułoyć gotowane jajka przekrojone na pół. Masę zwinąć formując roladę. Dokładnie zalepić boki. Tak gotową roladę obsmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego bez przykrywki, wlać 250 ml wody, dodać 3 listki lauurowe i 5 kulek ziela angielskiego. Piec w piekarnku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Podawać gorące z dodwolnym ciepłym sosem (u mnie pieczarkowy ) ziemniaczkami i jakimś warzywem 9u mnie mizeria koperkowo-miętowa). Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię mięso mielone z różnymi dodatkami przygotowane w formie pieczeni:-)

    OdpowiedzUsuń