piątek, 4 października 2013

Klopsiki wieprzowo-wołowe

Za oknem coraz bardziej widoczna jesień :( Nie lubimy jesieni po ciągle pada deszcz, wieje wiatr i ogólnie jest do bani. Najlepsze na takie dni jest dobre, domowe jedzenie które daje wiele przyjemności, a jeśli jeszcze ktoś lubi je przygotowywać to wtedy można się zrelaksować i zapomnieć o słocie za oknem. Dziś moją propozycją są domowe, małe klopsiki wieprzowo-wołowe z pysznymi dodatkami.

500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 średnie cebule
4 ząbki polskiego czosnku
1 papryczka piri piri 
2 jajka
1,5 łyżki bułki tartej
2 łyżki tartego parmezanu
majeranek, rozmaryn, zioła dalmatyńskie 
sól, pieprz
oliwa z oliwek
1 łyżka świeżego masła

Mięso przełożyć do miski. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę, papryczkę pokroić bardzo drobno. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Do mięsa dodać jajka wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać, dodać wystudzoną cebulę z czosnkiem, tarty parmezan i papryczkę piri piri i ponownie dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić mięsną masę co jakiś czas silnie uderzając nią o dno miski. Z masy formować małe okrągłe klopsiki. Smażyć na oliwie z oliwek na brązowy kolor. Idealny dodatek do spaghetti lub jako danie główne zapiekane pod sosem pomidorowym. Można jak ktoś lubi dodać grzyby uduszone na maśle. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Łosiowe klopsiki :) Mniam.
    Z przypraw polecam lubczyk, a zamiast bułki tartej daję suchara namoczonego w mleku.

    R.

    OdpowiedzUsuń