sobota, 5 października 2013

Konfitura aroniowa z cynamonem i goździkami

To już chyba ostatnie przetwory na zimę :) pozostanie jeszcze tylko do zrobienia dynia marynowana. Aronia jest owocem dość cierpkim w smaku z dużą zawartością witaminy C, a w połączeniu z korzennymi przyprawami stanowi znakomity dodatek do zimowej filiżanki herbaty pitej w zaciszu domowego ogniska.

1 kg aronii
500 gram cukru
2 laski cynamonu
6-7 goździków

Owoce dokładnie umyć i osuszyć. Zapakować do woreczka i włożyć do zamrażarki na 2 godzinki. Lekko przemrożona aronia traci na cierpkości i staje się lekko słodkawa. Mrożone owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu na początku około 1 godziny często mieszając. Po godzinie dodać korę cynamonu oraz goździki i gotować tak długom, aż sok nie odparuje i nie stanie się kleisty i lepki a aronia będzie miękka. Wyjąć korę cynamonu. Słoiczki i zakrętki wygotować we wrzątku i dokładnie wytrzeć czystą ściereczką lnianą. Gorącą konfiturę włożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem pozostawiając do całkowitego wystygnięcia. Smacznego :)

1 komentarz: