niedziela, 6 października 2013

Krem marchewkowy z pomarańczą i lubczykiem

Jesień pełną gębą stąd w głowie pełno kulinarnych pomysłów na jesienne dania. Coraz bliżej do Świąt Bożego Narodzenia i dlatego w kuchni zaczynamy przemycać owoce cytrusowe, korzenne przyprawy :) Dzisiaj moją propozycją jest pożywna, rozgrzewająca, a jednocześnie też lekko orzeźwiająca zupa krem z marchewki z dodatkiem soku z pomarańczy i lubczykiem. Fajne danie na jesienną depresję i chandrę.

2 kg marchwi
3 udka z kurczaka
1 duży seler
2 większe pietruszki
1 por
2 cebule
sok z 1 pomarańczy
1 papryczka chilli
ziele angielskie
liść laurowy
sól
6 ziaren czarnego pieprzu
4 owoce jałowca
1 łyżka suszonego lubczyku
świeżo utarta gałka muszkatołowa 
kwaśna śmietana 18 %
oliwa z oliwek
1 łyżka świeżego masła

Z mięsa i warzyw nastawić bulion dodając w połowie czasu lisćie laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz ziarna pieprzu i sól. Niech sobie mruga 4 godzinki. Marchewkę obrać i pokroić na dość duże kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, razem z papryczką chilli. W dużym garnku rozgrzać masło z oliwą z oliwek i zeszklić na niej cebulkę z papryczką. Dodać marchewkę i mocno przesmażyć. Podlać gotowym bulionem i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż marchewka będzie miękka kontrolując ilość płynu. Warzywa z bulionu zachować. Wyciągnąć również ziarna pieprzu i zachować. Do ugotowanej w bulionie marchewki dodać pozostałe warzywa i ziarna pieprzu. Całość zmiksować dokładnie blenderem i przetrzeć przez drobne sito. Naszą masę lekko rozcieńczyć bulionem, zagotować. Wycisnąć sok z pomarańczy. Gotowy krem przyprawić lubczykiem, gałką muszkatołową i sokiem z pomarańczy. W razie potrzeby dosolić. Można całość zaprawić lekko słodką śmietanką. Krem powinien być pikantny z wyraźnie wyczuwalnym smakiem pomarańczy. Jeśli ktoś lubi bardziej intensywny smak pomarańczy można dodać więcej soku lub skórkę pomarańczową. Idealnie komponuje się z kleksem z kwaśnej śmietany. Fajna zupa, która pachnie rodzinnymi świętami :) Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz