wtorek, 26 listopada 2013

Pstrąg pieczony w ziołach z pomarańczą

Cudowne popołudnie pełne śmiechu, radości. Cudowne towarzystwo Ani Słomeczki z Green Plumsss

http://greenplumsss.blogspot.com

Kawa, herbata i ciasteczka od Pani ze "Społem" :) Dawno nie spędziłem tak fajnie popołudnia. Po przyjemnościach czas na odrobinę pracy. Dziś moją propozycją jest pieczony pstrąg w ziołach z brzuszkiem pełnym cytryn i pomarańczy :)

2 średnie tuszki sprawionego pstrąga
1 średnia cytryna
1 średnia pomarańcza
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
tymianek, rozmaryn
sól morska, pieprz
2 łyżki masła
oliwa z oliwek

Ryby umyć dokładnie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem. Cytrynę i pomarańczę dokładnie umyć. Przekroić na połówki i jedną połówkę pokroić w plastry, drugie połówki zachować bo wykorzystamy sok. Pietruszkę posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Pietruszkę i czosnek włożyć do brzuszków pstrągów, włożyć tam też plastry cytryny i pomarańczy oraz po łyżce masła i przyprawy (tymianek, rozmaryn). Ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić sokami z cytryny i pomarańczy oraz oliwą z oliwek, ułożyć na wierzchu po plasterku pomarańczy i przyprawić odrobinę solą. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Idealne do pieczonych ziemniaków po prowansalsku. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mega fajny dzien, dzieki Kuki!!! Sporo nowych talentow dzis poznalam dzieki Tobie.

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja dziękuję :) oby więcej takich spotkań

    OdpowiedzUsuń