czwartek, 15 sierpnia 2013

Keks drożdżowy z warzywami i rozmarynem

Wszyscy lubimy ciasto drożdżowe w słodkich odsłonach z pysznymi sezonowymi owocami :) Dziś jednak moją propozycją jest keks drożdżowy z warzywami i rozmarynem. Idealny z ciepłym sosem grzybowym lub jako pieczywo do przegryzania.

2 marchewki
2 korzenie pietruszki
1 seler
1 por
1 cebula
2 gałązki świeżego rozmarynu
50 gram świeżych drożdży
1 szklanka mleka
500 gram mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka cukru
125 gram masła + 50 gram do wysmarowania foremki
oliwa z oliwek
pieprz, sól

Drożdże rozpuścić w połowie szklanki letniego mleka, dodać cukier, szczyptę soli i 1,5 łyżki mąki. Zarobić zaczyn na ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać rózgą i dodać sól. Warzywa obrać, umyć i pokroić w cienkie paseczki (julienne), cebulę pokroić w kostkę wszystko ładnie usmażyć na oliwie z oliwek. Smażyć około 25 minut w połowie czasu dodać rozmaryn. Do osobnej miski przesiać resztę mąki, dodać jajka i zaczyn drożdżowy dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Rozpuścić kostkę masła i dodać do ciasta. Wlać pozostałe mleko, które lekko podgrzewamy. Ciasto lekko posolić. Pozostawić do wyrośnięcia przykryte płócienną ściereczką w ciepłym miejscu. Ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość. W czasie gdy ciasto wyrasta rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Foremkę do keksu wysmarowujemy masłem. Gotowe ciasto wylewamy do foremki. Najpierw jedną cześć i na niej układamy nasze warzywa z rozmarynem, potem znowu ciasto i na wierzch warzywa. Wkładamy ciasto do piekarnika, pieczemy około 40 minut sprawdzając drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Fajna obiadowa alternatywa do pierogów. Genialnie smakuje z sosem grzybowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz