niedziela, 25 sierpnia 2013

Żeberka w miodowej glazurze z sosem Worcestershire

Niedzielny wieczór przyniósł ze sobą pyszne jedzenie. Prawdziwie męska uczta, którą nie pogardzą również panie :) Duszone żeberka w miodowej glazurze z sosem Worcestershire.

1,5 kg żeberek wieprzowych
2 ząbki czosnku
świeży majeranek
świeży tymianek
3 łyżki płynnego miodu naturalnego (akacjowy, lipowy)
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki pikantnego ketchupu
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na większe kawałki i włożyć do miski. W osobnej misce wymieszać sos Worcester, ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, posiekane zioła i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotową glazura polać mięso, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. W dużym rondlu mocno rozgrzać oliwę z oliwek z mięsa usunąć nadmiar czosnku i ziół i mocno zrumienić na silnym ogniu. Wlać pozostałą marynatę z czosnkiem i ziołami i dusić do całkowitego odparowania płynu. Stopniowo małymi partiami dolewać wodę tak długo aż mięso będzie miękkie. Zredukować sos by stał się gęsty i kleisty, dodać ketchup, wymieszać i zagotować. Zostawić do lekkiego wystudzenia, aby glazura lekko zgęstniała na mięsie. Podawać z mixem sałat i pomarańczowym vinegret oraz dobrym pieczywem. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz