wtorek, 6 sierpnia 2013

Spaghetti al Arabiata

Dla wszystkich wieczornych łasuchów szybka i aromatyczna propozycja rodem z Italii :)

250 gram wędzonego boczku dobrej jakości
250 gram pomidorów pelati bez skórek
300 gram makaronu spaghetti
świeża rzeżucha
świeży majeranek
2 cebule
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, ostra papryka w proszku
wrzątek

Boczek pokroić w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć boczek, cebule i czosnek. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Do boczku dodać pomidory pelati i gotować do momentu, aż większa część płynu odparuje. Sos przyprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i świeżo siekanymi ziołami - rzeżuchą i majerankiem. Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował, dodajemy sos i dokładnie mieszamy by cały sos dokładnie połączył się makaronem. Wykładamy na talerz, posypujemy rzeżuchą i majerankiem. Jeśli ktoś lubi można dodać starty parmezan lub pecorino. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. to taka arrabiata w wersji de lux!

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makaron, szczególnie wieczorową porą, ja robiłam wczoraj spaghetti z pesto z rukoli z mozzarellą(,kuchnia lidla,), pycha:)

    OdpowiedzUsuń