piątek, 16 maja 2014

Crumble z rabarbarem i migdałami

Piątkowe popołudnie, upłynęło pod znakiem porządków, segregowania rzeczy i różnych innych wymagających zajęciach :P W czasie porządków naszła mnie ochota na coś słodkiego, a że miałem w domu troszkę rabarbaru od mojego ulubionego gościa <3 to postanowiłem przygotować pyszne, chrupiące crumble z rabarbarem, migdałami i cynamonem. Idealny deser na piątkowy szary dzień.

1 kg rabarbaru
350 gram białego cukru
1 łyżeczka cynamonu
150 gram płatków migdałowcyh
sok z jednej limonki
6 łyżek mąki pszennej
100 gram masła

Rabarbar obrać, umyć i pokroić w duże kawałki. Przełożyć do dużej miski i zasypać 200 gramami cukru oraz cynamonem, wymieszać i zostawić na 30 minut. Rabarbar odcedzić na sicie zachowując cały płyn. Odcedzony rabarbar lekko oprószyć mąką, wymieszać i ułożyć w naczyniu w którym ma być zapieczony. Płyn z rabarbaru przelać do garnka dodać sok z limonki i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie kleisty. Z mąki, reszty cukru oraz masła przygotować sypką kruszonkę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Migdały podprażyć na suchej patelni i gotowymi posypać rabarbar, a następnie polać syropem z soku rabarbarowego i cynamonu.



Następnie pospypać kruszonką i piec około 45 minut w połowie czasu obniżając temperaturę do 170 stopni Celsjusza.



Pyszny, chrupiący z zewnątrz i miękki w środku deser. Kwaskowy i słodki taki jak trzeba. Idealne zwieńczenie dnia pracy. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz