sobota, 24 maja 2014

Surówka z młodej białej kapusty po tajsku

Druga w tym roku odłsona surówki z białej kapsuty. Tym razem wersja po tajsku z chilli, limonką i imbirem. Bardzo fajny sposób na podanie inaczej surówki, a do tego świetny dodatek do grilla lub niedzielnego obiadu.

1/2 główki białej młodej kapusty
2 marchewki
1 papryczka chilii
kawałek świeżego imbiru
sok z połowy limonki
1 łyżka oleju roślinnego
sól, cukier
opcjonalnie kolendra lub natka pietruszki

Kapustę drobno pokorić ostrym nożem lub za pomocą szatkownicy. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę pokroić w cienkie plasterki zachowując pestki. Imbir obrać łyżeczką do herbaty i pokroić w cieniutkie paseczkie (tzn julienne). Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce, skrobić sokiem z limonki dodać olej i przyprawić wg uznania solą i cukrem. Ja preferuję opcję słodko-kwaśną bo taka mi najbardziej odpowiada. Dodatek limonki i imbiru powoduje, że surówka ma bardzo odświeżający smak, a chilli nadaje całości charakteru. Smacznego :) 

1 komentarz:

  1. Pysznie, uwielbiam tajskie smaki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń