czwartek, 1 maja 2014

Spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli spaghetti z oliwą z oliwek, czosnkiem i papryczką

Pierowszomajowy czwartek, popołudniu. Pogoda troszkę się poprawiła i jako, że jest to Święto Pracy dzisiejszy obiad jest lekki, prosty i szybki. A jeżeli taki ma być to koniecznie kuchnia Italiana :) Bardzo prosta i pyszna pasta Spaghetti aglio olio e peperoncino, czyli makaron z oliwą z oliwek, czosnkiem i paparyczką. Bardzo aromatyczne i smaczne danie. Szybkie do przygotowania, szybkie do jedzenia, idealne na świąteczny lazy day :)

250 gram pełnoziarnistego makaronu Spaghetti
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
50 ml dobrej oliwy z oliwek ( u mnie aromatyzowana czosnkiem i chilli) 
wrząca woda, sól
natka pietruszki, szczypiorek
płatki grana padano

Papryczki pokroić w krążki, czosnek obrać i dość grubo posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć czosnek i chilli, uważając by czosnek się nie przypalił gdyż stanie się gorzki. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ugotować makaron al dente. Do usmażonego czosnku z chilli dodać posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka w którym się gotował. Wlać oliwę z czosnkiem, chilli i ziołami, dokałdnie wynieszać. Ułożyć na talerzu, posypać natką i szczypiorkiem oraz płatkami grana padano. Prosto i pysznie jak we Włoszech. Buon Appetito :)

PS.
Na dzisiejsze święto troszkę lekkiej poezji :)

Dzień pierwszomajowy,
chorągwie, sztandary i gołębie białe,
pochody, manify, rozruchy,
słoneczna pogoda lub deszcze 
rodzinne spacery, rowery,
pikniki, majówki,
ludzie chodzący jak mrówki,
lody na patyku,
wat cukrowych bez liku,
obrazy i wspomnienia,
pierwszomajowego dziecka,
dziś rozmywają się,
w nie blasku ,
grilli rozstawionych gdzieś w lasku,
karkówek pieczonych,
kiełbasek smażonych,
strumieni złocistego chmielu,
bo wolny dzień dziś jest,
mój przyjacielu.


1 komentarz:

  1. taka prosta pycha. Super, no i makaron tak idealnie ugotowany, że aż to widać na zdjęciu :) Szacun za wiersz :) serio serio.

    OdpowiedzUsuń