wtorek, 13 maja 2014

Surówka z młodej białej kapusty z marchewką i gruszką

Dziś z okazji wtorku, będzie lekko, zdrowo i pożywnie :) spory zastrzyk witamin i wartości odżywczych. Wielkimi krokami zbliża się lato, chociaż słońce w tym roku jest oporne i rzadko się pojawia. Wiosna natomiast już w naszych ogrodach i dlatego dziś surówka z młodej białej kapusty i marchewki z gruszką i pietruszką :)

1 średnia główka młodej białej kapusty
1 większa marchewka
2 mniejsze gruszki
1 pęczek natki pietruszki lub/i koperku
ocet spirytusowy, sól, cukier, olej roślinny

Kapustę przekroić na 4 i usunąć głąb. Cienko poszatkować ostrym nożem lub szatkownicą. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki umyć, obrać i także zetrzeć na tych samych oczkach co marchewkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w głębokiej misce czystymi rękoma. Natkę pietruszki lub/i koperek drobno posiekać i dodać do surówki. Przyprawić olejem, octem, solą i cukrem. Surówka powinna być słodko-kwaśna. Idealny dodatek do grillowanych żeberek, czy tak jak w moim przypadku do duszonego w cebuli schabu. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. z gruszką jeszcze nie jadłam :) zdaje się być wyśmienita :) no i z duszonym w cebuli schabem, nono ^_^

    OdpowiedzUsuń