wtorek, 28 maja 2013

Chłodnik z botwinką

Za oknem szaro, ponuro i deszczowo. Ciągle czekamy kiedy w końcu nadejdzie to upragnione lato. Lato w ogrodzie już jest w związku z tym pojawia się na naszych talerzach. Dziś proponuję Wam letni, pożywny chłodnik :)

1 litr jogurtu greckiego/bałkańskiego naturalnego
5 zielonych ogórków
1 pęczek rzodkiewek
2 pęczki botwinki
sól, biały świeżo mielony pieprz
ocet spirytusowy
cukier


Jogurt przełożyć do dużej miski i roztrzepać rózgą. Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Liście botwinki odciąć od buraków i łodyżek. Buraki wyszorować pod wodą. Ugotować w łupinkach do miękkości dodając pod koniec botwinkowe łodyżki. Ugotowane, obrane i wystudzone buraki zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Łodyżki drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem. Jeśli chłodnik będzie zbyt gęsty dodać odrobinę maślanki lub kefiru. Posiekać koperek, pokroić drobno umytą rzodkiewkę (ważne żeby ją pokroić nożem, a nie zetrzeć na tarce gdyż starta gorzknieje i ma zbyt intensywny ziemisty posmak). Oba składniki połączyć z chłodnikiem. Przyprawić 2 łyżkami octu, sól i cukier do smaku. Ja preferuję nutkę słodko-kwaśną, dodać pieprz. Można również dodać jaja ugotowane na twardo starte na tarce lub pokrojone na ćwiartki. Smacznego :)

1 komentarz: