czwartek, 30 maja 2013

Zupa z zielonego ogórka i serków śmietankowych z kaparami

Dziś ponownie chłodny i ponury dzień :( Poprawić nastrój można sobie na wiele sposobów i za pomocą   wielu pysznych składników. Moja propozycja to bardzo pobudzająca i odświeżająca zupa na ciepło. Lekka i kremowa. Przepis posiadam od pewnej cudownej duszyczki Moniki, która zechciała się nim że mną podzielić :) od tamtej pory jestem zakochany w tym daniu. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.


2 duże zielone ogórki
2 serki topione śmietankowe Hochlland 
1/2 kostki rosołowej
ćwierć szklanki wody
sól, pieprz biały
świeżo siekany koperek
kilka marynowanych kapar


Ogórki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ułożyć w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Dodać kostkę rosołową, odrobinę soli, pieprz oraz wodę. Gotować około 7 minut. Masę zmiksować blenderem i ponownie wstawić na palnik. Dodać serki i mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec do kremowej zupy dodać siekany koperek. Podawać z cienkimi paskami świeżego ogórka i kaparami. Bardzo lekka i orzeźwiająca zupa. Idealna również z maleńkimi grzankami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz