poniedziałek, 27 maja 2013

Szynka wieprzowa w ciemnym piwie na kwaszonej kapuście


1 kg szynki wieprzowej
650 ml ciemnego niesłodkiego piwa
2 średnie cebule
2 marchewki
1 średni seler
2 pietruszki korzeń
700 gram kwaszonej kapusty
1,5 łyżki oliwy z oliwek
ziele angielskie, liść laurowy, sól


Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę wypłukać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i porządnie na rumiano obsmażyć szynkę. Wyciągnąć szynkę i wrzucić warzywa oraz kapustę razem z przyprawami. Zasmażać około 15 minut. Wyłożyć warzywa zostawiając warstwę na dnie. Ułożyć szynkę i przykryć drugą warstwą warzyw. Wlać piwo, przykryć i dusić około 2 godzin na średnim ogniu.


1 komentarz:

  1. OoOoO! A do tego Złoto Wielkopolski, a może i nawet dwa. A co! :) Pycha!

    Radek

    OdpowiedzUsuń