wtorek, 28 maja 2013

Kurczę pieczone z wątróbkowym nadzieniem z migdałami, orzechami laskowymi oraz rodzynkami

Kurczę upieczone, ba nawet już zjedzone :) Dość klasyczna wersja kurczaka z wątróbkowym nadzieniem a jako dodatki surówka z młodej kapusty z lekkim pomarańczowym dresingiem oraz sos na bazie dżemu z żurawiny, chrzanu i czerwonego wina.

1 kurczę około 1,5 kg
250 gram rodzynek
150 gram migdałów
150 gram orzechów laskowych
2 duże cebule
600 gram wątróbki drobiowej
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
ćwierć szklanki wrzątku
gałka muszkatołowa, pieprz świeżo mielony, sól
rozmaryn, majeranek
natka pietruszki
oliwa z oliwek

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem oraz majerankiem. Z wątróbki usunąć wszystkie żyłki, dokładnie umyć, osuszyć. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek i usmażyć na złoto wątróbkę. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tej samej patelni co wątróbkę. Oba składniki przełożyć do miski, Rodzynki moczyć we wrzątku połączonym z winem około 1 godziny, odsączyć i pokroić. Orzechy oraz migdały uprażyć na suchej patelni i zmiksować tak by pozostały większe kawałki. Zimną wątróbkę z cebulką zmiksować na gładką masę, dodać rodzynki i orzechy z migdałami oraz posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Włożyć rękę pod skórę na piersi kurczaka i rozerwać delikatnie błonkę tak by nie uszkodzić skóry a jednocześnie utworzyć kieszonkę. W powstałej kieszonce umieścić nadzienie, rozkładając je równomiernie na całej powierzchni. Pozostałe nadzienie umieścić wewnątrz kurczaka (nie zaszywać). Piec w temperaturze 200 stopni około 2 godzin zmniejszając temperaturę do 170 stopni 30 minut przed końcem pieczenia.

1 mniejsza główka białej kapusty
1 marchewka
2 łyżeczki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka z jednej pomarańczy
sól, cukier
natka pietruszki

Kapustę drobno pokroić ostrym nożem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W miseczce połączyć oliwę, musztardę, sok i skórkę z pomarańczy oraz przyprawy tak by powstała lekka emulsja. Gotową kapustę wymieszać z marchewką i posiekaną natką pietruszki, polać dresingiem i dokładnie wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.

1 słoiczek dżemu z żurawiny
2 łyżeczki chrzanu
4 łyżki czerwonego wytrawnego wina

Dżem dokładnie przetrzeć przez drobne sito, dodać chrzan i wino. Wymieszać dokładnie. Jeśli ktoś lubi można dodać skórkę z pomarańczy oraz sok z połowy pomarańczy.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Proszę zmień kolor czcionki pod wpisem (chodzi o autora)
    "Autor: Gotuj z Kukim" jest w oczojebnym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kur­cze pieczone,
    myśli smażone,
    suszo­ne pomidory,
    lubie takie przeT­wo­ry :D

    Radek

    OdpowiedzUsuń