piątek, 31 maja 2013

Conchiglioni ze świeżym szpinakiem i mascarpone. Sos 3 sery

Słoneczna Italia przywodzi na myśl boskie i gorące wakacje nad brzegiem Morza Śródziemnego. Plaże pełne turystów z całego świata. Italia to także, a może przede wszystkim wspaniała i prosta kuchnia oparta na świeżych, zdrowych i prostych składnikach. Italia to także ogrom różnego rodzaju makaronów (pasta) z przeróżnymi sosami i dodatkami. Moja propozycja to cudowne makaronowe muszle że świeżym szpinakiem i włoskim mascarpone oraz pysznym i kremowym sosem 3 sery.

1 kg świeżych liści szpinaku
3 ząbki czosnku
250 gram sera "feta"
250 gram serka mascarpone
1 opakowanie makaronu conchiglioni rigati

1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 łyżki świeżego masła
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
wrząca woda
sól


Liście szpinaku dokładnie przebrać, poodcinać łodyżki. Umyć dokładnie pod bieżącą wodą, aby usunąć cały piasek. W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić do niej szpinak i blanszować przez około 1 minutę, odcedzić. Po wystudzeniu pokroić dość grubo. W rondlu rozgrzać oliwę z oliwek razem z masłem, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i lekko podsmażyć. Dodać pokrojony szpinak i zasmażać około 10 minut. Całość przyprawić szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem, gałką oraz imbirem. Oba sery wyłożyć do miski i połączyć ze sobą. Do lekko wystudzonego szpinaku dodać ser i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby przyprawić. Makron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu makron ostudzić i nadziewać farszem szpinakowo-serowym za pomocą łyżeczki do herbaty.

Sos 3 sery

250 ml śmietanki 30%
125 gram sera cheddar
125 gram sera gorgonzola
125 gram wiórków z mozzarelli
biały mielony pieprz


Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach, gorgonzole pokroić w drobne kawałki. Wszystkie sery wymieszać razem. Śmietankę zagotować, dodać sery oraz pieprz. Mieszając doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia sera, lekko zredukować aby sos nieco zgęstniał. Można dodać odrobinę zimnego masła, co sprawi że sos będzie bardziej kremowy o maślanym i bogatym smaku. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz