poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa gulaszowa

Dzisiaj wycieczka na Węgry. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pysznej, pikantnej i pożywnej zupy gulaszowej rodem z nad Balatonu. Moja wersja ma klika składników, których nie ma w oryginalnym przepisie.

1,2 kg wołowiny gulaszowej lub rozbratel
4 małe cebule
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 duży seler
4 duże ziemniaki
4 większe pomidory
2 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki zalewy od papryki
1,5 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
1,5 kostki rosołowej wołowej

kilka listków świeżej mięty i bazylii
pełna garść papryki konserwowej
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól

Z mięsa usunąć wszystkie żyłki, powięzi i zbędny tłuszcz. Pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (oprócz ziemniaków). Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, zmiksować razem z papryczką chilli (bez pestek), czosnkiem oraz miętą i bazylią. W dużym garnku rozgrzać olej i mocno zrumienić mięso, dodać cebulę i razem smażyć około 15 minut często mieszając, by się nie przypaliło. Po 15 minutach mięso oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć. Dodać warzywa, oprócz ziemniaków, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Smażyć około 10 minut. Podlać bulionem wołowym przygotowanym z 1,5 kostki rosołowej. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 2 godzin, kontrolując ilość płynu. Po dwóch godzinach dodać ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie. Dodać pastę z pomidorów i chilli oraz koncentrat pomidorowy. Gotować około 30 minut. Po tym czasie uzupełnić płyn jeśli jest taka potrzeba i dosolić. Dodać paprykę konserwową pokrojoną w paski i zalewę. Gotować kolejne 20 minut. Podawać gorącą z dobrym pieczywem lub kluskami półfrancuskimi. Można dodać groszek konserwowy. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. No nie! A gdzie smalec bez którego Madziar nie zaczyna smażyć mięsa? A gdzie czerwona papryka? Wino do podlewania? Zabrakło karmelizowania papryki w proszku...
    Po co papryka konserwowa, ziemniaki, kostka rosołowa?

    Kuki zbeształeś moją ulubioną zupę :PPP

    Radek

    OdpowiedzUsuń