środa, 24 lipca 2013

Dżem z czerwonych porzeczek i śliwek z jałowcem

Kolejna w tym roku odsłona przetworów owocowych. Na zimę raczej nie będzie, bo słoiczki rozchodzą się w niesamowitym tempie :P ale naleśniki na pewno będą. Tym razem dżem mieszany owocowy z czerwonej porzeczki i śliwek z jałowcem. Pyszny, kwaskowy z lekko wyczuwalnym posmakiem jałowca.

1 kg śliwek węgierek
1 kg czerwonych porzeczek
650 gram cukru białego
4-5 ziaren jałowca

Śliwki dokładnie umyć i usunąć pestki. Odrzucić robaczywe owoce. Porzeczki jeśli są na łodyżkach to je zebrać, dokładnie umyć na durszlaku lub sicie. Porzeczki układać w misce warstwami naprzemiennie z cukrem. Przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny. Śliwki wrzucić do garnka i zasmażać jak na powidła około 45 minut, często mieszając. Dodać porzeczki z cukrem, wymieszać i gotować na małym ogniu. Owoce jałowca utrzeć w moździerzu i dodać do owoców po około 2 godzinach gotowania. Całość gotować do czasu aż większość płynu wyparuje, a reszta soku stanie lepka i gęsta i będzie szybko krzepnąć na łyżce. Słoiczki i nakrętki wyparzyć we wrzątku. Dokładnie wytrzeć czystą ściereczką. Wykładać do nich gorący dżem, zakręcić i odstawić dnem do góry do całkowitego ostygnięcia. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Miałem okazję spróbować.
    Mimo, że ze słodkości najbardziej lubię schabowe :), to ten smak zapamiętam i będzie to pamięć długotrwała.

    Radek

    OdpowiedzUsuń