wtorek, 2 lipca 2013

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna z sosem bolońskim i serowym

Piękny dzień dziś się zapowiada, a ja nie chcąc mu zostać dłużny przygotowałem pyszną zapiekankę ziemniaczano-warzywną z dwoma sosami. Bardzo smakowite i pożywne danie.

1 duży bakłażan
1 duża cukinia
3 średnie cebule
4 większe ziemniaki
1 puszka ciecierzycy
700 gram sosu bolońskiego
200 gram sera rokpol
2 opakowania sera camembert naturalnego (bez dodatków)
450 ml śmietanki 18%
sok z całej cytryny
sól, pieprz
oliwa z oliwek


Bakłażan i cukinie pokroić na cienkie plastry pod lekkim skosem. Za pomocą pędzelka delikatnie posmarować wszystkie plastry oliwą z oliwek z obu stron. Następnie upiec na grillu lub patelni grillowej. Wyłożyć na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar tłuszczu. Dokładnie skropić sokiem z cytryny i delikatnie posolić. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką, gotować w lekko osolonej wodzie (w mundurkach) na półtwardo. Odcedzić, wystudzić i obrać. Cebulę obrać, pokroić na krążki. Na rozgrzanej patelni usmażyć cebulę, a potem na tym samym tłuszczu ziemniaki pokrojone w plastry, lekko posolić i popieprzyć. Ciecierzycę odsączyć z płynu. Śmietankę wlać do rondla i podgrzać. Z serów camembert pozbyć się białej skórki, zostawiając tylko kremowe wnętrze, pokroić w grubą kostkę. Podobnie pokroić rokpola. Gdy śmietanka się zagotuje dodać sery i rózgą/trzepaczką dokładnie doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia sera. Po rozpuszczeniu sera chwilkę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę bakłażana, następnie część sosu bolońskiego i pół puszki ciecierzycy. Czynność tą powtórzyć jeszcze raz. Na górną warstwę wyłożyć cukinię, cebulę i ziemniaki. Całość polać sosem serowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni około 30-45 minut w połowie tego czasu zmniejszając temperaturę do 180 stopni. Podawać gorące. Jak ktoś lubi można podać jakieś fajne, chrupiące pieczywo i koniecznie dobre wino. Smacznego :)

2 komentarze: