wtorek, 2 lipca 2013

Naleśniki bolońskie

Dzień chyli się już ku końcowi, ale to nie znaczy że kuchnia już nie pracuje :P wręcz przeciwnie. Po lekkim i chrupiącym deserze czas na coś z lekkim kopem. Puszyste naleśniki z nadzieniem z sosu bolońskiego. Szybkie i smaczne danie.

Ciasto:
250 ml mleka
250 ml wody gazowanej
2 jajka
mąka na tzw "oko'
sól
2 łyżki oleju słonecznikowego


Nadzienie:
500 gram mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 puszki pomidorów pelati bez skórek
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
majeranek, sól
liść laurowy, ziele angielskie
oliwa z oliwek


Z mleka, wody gazowanej, jaj i mąki przygotować 
ciasto naleśnikowe dość luźne, aby spływało z łyżki 
powoli aczkolwiek nitką (czyli ciągłym strumieniem) 
dodać sól i olej, dokładnie wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Papryczkę chilli pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulę
i czosnek, lekko zeszklić. Dodać papryczkę chilli i chwilę jeszcze podsmażyć. Wrzucić mięso mielone, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dobrze zasmażyć, rozgniatając większe kawałki. Kiedy mięso będzie ładnie rumianie dodać pomidory pelati i koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i musztardą. Gotować, aż większość płynu odparuje i sos zrobi się gęsty. Patelnię do naleśników smarujemy delikatnie olejem za pomocą pędzelka, smażymy cienkie naleśniki. Na usmażone naleśniki wykładamy sos boloński i 
zwijamy w rulon. Naleśniki można również polać sosem lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem i zapiec w piekarniku. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetna alternatywa na naleśniki i na sos. Zawsze to jakaś odmiana. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń