niedziela, 7 lipca 2013

Pierogi z konfiturą czereśniową

Lato w pełni, mnóstwo świeżych i sezonowych owoców na targu, więc trzeba przygotować pyszne pierogi z nadzieniem owocowym. Dziś to troszkę inna wersja, gdyż będzie z konfiturą a nie ze świeżymi, surowymi owocami.

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli 
1 szklanka wrzątku

Mąkę z solą przesiewamy na stolnicę, na środku kopczyku robimy dołeczek i stopniowo, partiami wlewamy wrzątek. Zarabiamy ciasto początkowo drewnianą miską zagarniając mąkę z zewnątrz do środka. Kiedy mamy już wstępnie zarobione ciasto, czekamy chwilkę aż ostygnie. Następnie rękoma dokładnie wyrabiamy ciasto, które powinno być sprężyste i elastyczne o gładkiej fakturze. Ciasto dzielimy na części. Każdą część cieniutko rozwałkowujemy zawsze podsypując stolnicę i wałek mąką, by ciasto się nie kleiło. Wykrawamy krążki (ja używam kubka), nakładamy nadzienie i zlepiamy zawsze od strony bardziej wilgotnej, czyli tej która leżała na stolnicy. Pierogi zlepiamy palcami a następnie widelcem dociskamy tworząc jednocześnie ładny wzorek. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia. Podajemy z kwaśną śmietaną. Ja podałem jeszcze z utartą czekoladą. Smacznego :)

Nadzienie:
Konfitura czereśniowa

2,5 kg czereśni
3/4 kg cukru

Czereśnie umyć i wypestkować odrzucając okazy robaczywe. Owoce przesypać cukrem i odstawić na 2 godziny do lodówki. Po 2 godzinach całość przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować tak długo aż w naczyniu zostanie minimalna ilość płynu, który będzie lepki i kleisty. Konfiturę lekko przestudzić i gotową nadziewać nasze pierogi

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pierogi :) Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to czas wypróbować, bo są przepyszne :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń