poniedziałek, 22 lipca 2013

Puszysty jogurt truskawkowy

Lato w pełni. Dni upływają pod znakiem plażingu, kocingu i smażingu :P po krótkiej przerwie powracam z iście letnim deserem, idealnym na upalne dni. Zdrowo, pysznie, lekko i orzeźwiająco.

500 ml greckiego jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
650 gram świeżych truskawek
2,5 łyżki cukru
kilka kostek utartej gorzkiej czekolady
liście mięty

Jogurt przełożyć do miski i dokładnie roztrzepać rózgą. Z truskawek usunąć szypułki i dokładnie umyć. Zmiksować truskawki z cukrem. Galaretki przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zmiksowane truskawki połączyć z jogurtem i przestudzoną galaretką. Całość włożyć do lodówki na minimum 4 godziny by stężało.
Gotowy deser wykładać łyżką do lodów w pucharki lub małe miseczki, posypać utartą czekoladą i udekorować listkami mięty. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz