niedziela, 14 lipca 2013

Schab z jabłkiem

Obiado-kolacyjnie z pomysłem. Pyszny mocno zmacerowany w czosnku, ziołach i sosie worcestershire schab ze smażonymi na maśle jabłkami. Fajne i proste danie.

4-5 grubszych kotletów ze schabu
3 słodkie jabłka
1 łyżka sosu worcestershire
1 łyżka oliwy z oliwek
świeża bazylia
rozmaryn, kolorowy mielony pieprz, sól
6 ząbków czosnku
2 łyżki masła
1,5 łyżki oleju arachidowego

Kotlety dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce dokładnie wymieszać sos worcester, oliwę z oliwek, zioła, pieprz oraz sól. Wycisnąć przez praskę 3 ząbki czosnku. Do marynaty wrzucić kotlety, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 3 godziny do zmacerowania. Po 3 godzinach wyjąć kotlety z marynaty. Na rozgrzaną patelnie wyłożyć łyżkę masła i olej arachidowy. Usmażyć na rumiano schab. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Jabłka bez obierania pokroić w grube plastry. Na osobnej patelni rozgrzać masło i smażyć na nim plastry jabłek. Gotowe kotlety podawać z młodymi ziemniaczkami. Pyszności. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :) Ja bym jeszcze dodała łyżeczkę żurawiny :D

    OdpowiedzUsuń