niedziela, 7 lipca 2013

Letnia faszerowana papryka

Ostatni dzień urlopu :( jutro już powrót do pracowniczej rzeczywistości. Cudowna niedziela spędzona w domu z ukochaną drugą połową <3 i szybki, zdrowy, letni obiad. Papryczki :)

5 średnich papryk mix kolorów
500 gram skrzydełek z kurcząt
2 filety z piersi kurczaka
1 woreczek ryżu
2 pomidory malinowe
2 dymki
2 średnie marchewki
1 seler
2 pietruszki (korzeń)
sól
woda
oliwa z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki lub kolendra


Papryczki umyć pod bieżącą zimną wodą. Następnie poodcinać ogonki zostawiając również ranty z papryki (robimy takie kapelusze). Wycinamy gniazda nasienne i białe włókniste części. Ze skrzydełek, filetów z piersi oraz marchwi, selera i pietruszki gotujemy rosół. Ryż gotujemy we wrzącej osolonej wodzie. Następnie dymkę kroimy w kostkę i szklimy w rondlu na oliwie z oliwek, dodajemy ugotowany ryż oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory malinowe. Smażmy przez około 5 minut. Lekko podlewamy przygotowanym rosołem. Dusimy bez przykrycia około 10 minut do odparowania całego płynu. Ugotowane mięso wyciągamy z rosołu i studzimy. Warzywa z rosołu kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu z pomidorami. Przestudzone skrzydełka obieramy i siekamy wraz filetami na grubą kostkę. Mięso dodajemy do ryżu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę lub kolendrę i mieszamy. Tak przygotowaną masą napełniamy po brzegi nasze papryczki, przykrywamy odciętymi kapeluszami. Gotujemy na parze do miękkości. Podajemy jako samodzielne danie lub z grzanką i serem, bądź w młodymi ziemniaczkami. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Jadłem gdzieś, kiedyś takie, ale zapiekane w piekarniku. Przypalona papryka wszystko zepsuła. Opcja z gotowaniem na parze wydaje się być znacznie korzystniejsza.

    Spróbuje to odtworzyć w swoim laboratorium :)
    ...ale trzeba się spieszyć bo za chwilę papryka będzie mało że droga to jeszcze paskudna.

    Rad

    OdpowiedzUsuń