niedziela, 7 lipca 2013

Lody arbuzowe z truskawkami

Ostatnia kulinarna odsłona dzisiaj :) Proste, domowe lody arbuzowe bez użycia maszynki do lodów. Na niedzielne późne popołudnie idealne :)

3 opakowania śmietanki 36% (taka gęsta z Piątnicy)
1 średniej wielkości arbuz
3 łyżki syropu malinowego
cukier (opcjonalnie) 
kilka świeżych truskawek
świeże listki mięty


Miąższ arbuza wypestkować i zmiksować w blenderze. Tak powstały mus połączyć ze śmietanką, dodać syrop malinowy. Dosłodzić w razie potrzeby. Masę lodową przełożyć do silikonowych foremek do pieczenia. Zamrażać około 5 godzin. Gotowe lody wyłożyć na talerzyk, przybrać plasterkami truskawek i listkami mięty. Można podać również z bitą śmietanką lub sosem owocowym. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz