piątek, 5 lipca 2013

Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym i bakłażanem

Piątkowe przedpołudnie w Poznaniu. Look za oknem póki co nie nastraja do wyjścia. Trzeba zatem przenieść się w cieplejsze rejony świata przy pomocy pysznego jedzenia. Moja propozycja na dziś jest taka piątkowa :) pyszna zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym.

600 gram krewetek koktajlowych
1 duży bakłażan
3 szalotki
1 papryczka chilli
1 puszka mleczka kokosowego
500 ml wody
sól, pieprz
kilka gałązek świeżej kolendry
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z oliwek + dodatkowa do bakłażana

Krewetki dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szalotki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę i zeszklić na niej szalotki, dodać krewetki i krótko smażyć. Papryczkę chilli pokroić w drobną kostkę. Bakłażan pokroić w plastry, posmarować oliwą z oliwek za pomocą pędzelka. Usmażyć na patelni grillowej. Ułożyć na papierowym ręczniku by osączyć nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę. Krewetki z szalotkami oraz bakłażan przełożyć do garnka, dodać papryczkę chilli oraz wodę. Gotować razem około 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać mleczko kokosowe i zagotować. Dodać posiekaną kolendrę. Idealne danie na piątkowy obiad. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz