piątek, 5 lipca 2013

Kurczak z czerwoną fasolą w mleczku kokosowym

Jakoś mnie dzisiaj naszło na mleczko kokosowe :P w związku z tym kolejne danie z dodatkiem właśnie tego składnika. Proste i bardzo smaczne, pachnące absolutnie bosko :)

7 pałek z kurczaka
2 dymki
2 młode marchewki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka mleczka kokosowego
1 pęczek natki pietruszki
sok z połowy cytryny
majeranek, słodka papryka w proszku
sól, curry, pieprz
4 plasterki świeżego imbiru
woda
oliwa z oliwek
1 łyżka masła
1,5 łyżeczki cukru

Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wrzucić do miski przyprawić majerankiem, papryką, curry. Drobno posiekać imbir i również dodać do miski, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko posolić. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do zmacerowania na 45 minut. Pokroić dymkę w w piórka wraz ze szczypiorem. Marchewkę dokładnie umyć (nie obierać) pokroić w cienkie półplasterki. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Smażyć kurczaka około 20 minut, aż się pięknie zrumieni, posypać cukrem i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać dymkę razem z marchewką, lekko przesmażyć, dodać wodę i dusić około 20 minut bez przykrycia. Fasolę odcedzić na sicie i przepłukać zimną wodą. Po 20 minutach wlać mleczko kokosowe i gotować do momentu, aż sos zgęstnieje. Dodać fasolę i w razie potrzeby przyprawić solą. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Podawać z dzikim ryżem. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Świetne, oryginalne zestawienie smaków. Mięso, mleczko, fasola... Brzmi pyyysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń