niedziela, 11 maja 2014

Lekka, kremowa zupa z białych szparagów

Niedzielne popołudnie, dość słoneczne, lekko wietrzne :) Miałem dziś ochotę na coś lekkiego na obiad. Jako, że mamy sezon na szparagi postanowiłem przygotować pyszny lekki krem z białych szparagów z gałką muszkatołową i bitą śmietanką. Domowy krem w lekko restauracyjnej formie.

2 pęczki białych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżka masła
sól, pieprz
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
250 ml śmietanki kremówki 30%

Szparagi dokładnie obrać, umyć i pokroić na dość duże kawałki. W garnku podgrzać bulion, dodać szparagi i gotować do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane szparagi wraz z bulionem zmiksować za pomocą blendera, a nastepnie przetrzeć przez sito by nie pozostały żadne włókna. Krem doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Całość zagotować. 125 ml śmietanki ubić jak do deseru, resztę wlać do zupy. Wyporcjować na talerze lub miseczki, dodać łyżkę bitej śmietanki i natkę pietruszki. Pyszna, kremowa i słodka zupa. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. no to jutro robię :) oby mi wyszła choć w połowie tak smaczna jak Twoja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będzie na pewno, tylko pamiętaj o sicie :)

    OdpowiedzUsuń