Ostatnia kulinarna odsłona dzisiaj :) Proste, domowe lody arbuzowe bez użycia maszynki do lodów. Na niedzielne późne popołudnie idealne :)
3 opakowania śmietanki 36% (taka gęsta z Piątnicy)
1 średniej wielkości arbuz
3 łyżki syropu malinowego
cukier (opcjonalnie)
kilka świeżych truskawek
świeże listki mięty
Miąższ arbuza wypestkować i zmiksować w blenderze. Tak powstały mus połączyć ze śmietanką, dodać syrop malinowy. Dosłodzić w razie potrzeby. Masę lodową przełożyć do silikonowych foremek do pieczenia. Zamrażać około 5 godzin. Gotowe lody wyłożyć na talerzyk, przybrać plasterkami truskawek i listkami mięty. Można podać również z bitą śmietanką lub sosem owocowym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz