Niedzielny wieczór. Rozpieszczanie nowego mieszkańca :) ale i trzeba coś zjeść. Jednym okiem spoglądam do lodówki, drugim na kocika. I w ten oto sposób powstały pyszne roladki ze szpinakiem i mozzarellą. Intensywny czosnkowy smak szpinaku i lekka ostrość dzięki płatkom chili. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje jak już je przyrządzicie.
1 duży filet z piersi kurczaka
1 opakowanie mozzarelli
400 gram mrożonego szpinaku (brykiet)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, mielone płatki chili
masło
Filet umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i rozklepać tłuczkiem do mięsa. Przyprawić lekko solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić. Czosnek wycisnąć przez praskę i zeszklić na patelni na maśle dodać szpinak i gotować do całkowitego odparowania płynu. Przyprawić solą i mielonymi płatkami chili. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Filety rozłożyć na desce i każdy dokładnie posmarować masą szpinakową i posypać mozzarellą. Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Idealnie smakują podane z szafranowym ryżem na sypko. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz