Przyszedł czas na przygotowanie pysznej domowej pizzy. Dziś proponuję Wam 3 odsłony pizzy z wyśmienitymi dodatkami. Prosto, smacznie i zdrowo. Będzie uniwersalny przepis na ciasto i lista dodatków użytych do pizz :)
Ciasto:
700 gram mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
100 ml letniej przegotowanej wody
100 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
2 szczypty soli
olej
Drożdże rozpuścić w wodzie wymieszanej z mlekiem i łyżką cukru. Do dużej miski przesiać makę, dodać zaczyn z drożdży, pozostały cukier, sól oraz olej i zarobić gęste ciasto, które odchodzi od ścianek miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie, mamy pięknie wyrośnięte i sprężyste ciasto. Gramatura z przepisu wystarcza na przygotowanie 3 placków
Do pierwszej pizzy użyłem:
sos pomidorowy, plastry pomidorów malinowych, plastry mozzarelli, salami, papryczkę jalapeno, oliwki kalamata, fileciki anchois oraz świeżą bazylię i natkę pietruszki w musztardowym vinegrecie.
Do drugiej pizzy użyłem:
sos pomidorowy, plastry pomidorów malinowych, plastry mozzarelli, tarty cheddar, oliwki kalamata, salami, oliwa wymieszana z gniecionym czosnkiem oraz cebula.
Do trzeciej i ostatniej pizzy użyłem:
sos pomidorowy, plastry polędwicy sopockiej, tarty cheddar, oliwa wymieszana z gniecionym czosnkiem, cebula, fileciki anchois, 2 rozmącone jajka przyprawione solą, wędzoną papryką w proszku oraz zieloną czubrycą, natka pietruszki w musztardowym vinegrecie.
Pizze były wyśmienite, pełne aromatu i różnorodnych smaków. Wkrótce zapewne powtórka. Smacznego :)
drogi wielbicielu dobrego EKSpresso. tą pizzą zdobędziesz świat.powiadam.
OdpowiedzUsuńPizze wyglądają rewelacyjnie. Ja wybieram 3. ;)
OdpowiedzUsuńpełna profeska! :)
OdpowiedzUsuń