poniedziałek, 28 lipca 2014

Sałatka z makaronem penne i kurczakiem

Na zewnątrz niemiłosiernie gorąco i duszno. Pogoda zabija skutecznie apetyt i ochotę na jedzenie czegokolowiek. W takich momentach najlepiej sprawdzają się lekkie sałatki, które niezamulą nam organizmu i dodadzą energii i witamin.

250 gram ugotowanego al dente makraonu penne
1 zielony ogórek
2 pomidory malinowe lub kilka sztuk cherry
2 filety z piersi kurczaka
2 czerwone cebule
1 ząbek czosnku
kilka oliwek kalamata
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z połowy cytyrny
2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy francuskiej
gałązka rozmarynu
sól, cukier, pieprz
pęczek natki pietruszki
kilka liści mięty

Kurczaka umyć i osuszyć, pokroić w grubsze plastry i usmażyć na złoto na oliwie z oliwek. ułozyć na papierze do odsączenia tłuszczu i wystygnięcia. Ogórka umyć i ze skórka pokroić w większe kawałki. Natkę i miętę posiekać. Wdużej misce wymieszać makaron z ogórkiem i ziołami, przyprawić pieprzem. Z musztardy, oliwy i soku z cytryny przygotować vinegret, przyprawić cukrem, solą, siekanym rozmarynem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Cebulę pokroić w pórka lub półksiężyce, pomidory malinowe na ćwirtki a cherry na pół. Do makaronu dodać pokrojone oliwki, kurczaka i cebulę. Lekko skropić vinegretem, wymieszać. Dodać pomidory oraz resztę dressingu, wymieszać. Wstawić na 20 minut do lodówki. Podawać z kawałkami świeżej bagietki

1 komentarz:

  1. Ooo, to danie trafiło we wszystkie składniki, na które akurat miałabym ochotę i zrobiłam się głodna o tej porze :/

    OdpowiedzUsuń