niedziela, 23 czerwca 2013

Borówki w budyniu czekoladowym z koniakiem

Na niedzielne popołudnie takie jak to spędzone w rodzinnym gronie, zwłaszcza że dziś jest Dzień Ojca :) polecam pyszne borówki w domowym budyniu czekoladowym połączonym z koniakiem.

500 gram borówek
1 tabliczka mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki koniaku
1 śliwka do dekoracji

Borówki dokładnie umyć i osuszyć. W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady dokładnie je mieszając. Mleko zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozpuścić w wodzie. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę mąki z wodą. Energicznie mieszać drewnianą łyżką, by całość się nie przypaliła. Gotować około 5 minut cały czas mieszając. Do gotowej masy dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie całość wymieszać. Dolać dwie łyżki koniaku, wymieszać. Budyń wyłożyć do miseczek, dodać borówki. Udekorować listkami mięty i kawałkami śliwki. Jeśli jesteście łasuchami można dodać bitą śmietankę. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Borówki i budyń... ale super połączenie. Szybki i pyszny deser ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej to musi być MOCNE :D świetny pomysł na letni deserek. borówki z czekoladą prze-uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń